Роля на алгинатите в съвременния терапевтичен подход при ГЕР

От 19 до 21 май, в хотел „Маджестик” в Слънчев Бряг, се проведе 18-та Национална конференция за ОПЛ и педиатри с международно участие. На събитието присъстваха повече от 600 педиатри и общопрактикуващи лекари, както и специалисти от различни области на медицината, вкл. чуждестранни гост-лектори.

В рамките на седем сесии бяха изнесени презентации за актуалните диагностични и терапевтични подходи на различни заболявания от областта на педиатрията и общата медицина и бяха представени интересни и ценни клинични случаи.

Сред участниците в конференцията беше и проф. Борислав Владимиров, началник на Клиника по гастроентерология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, който изнесе лекция на тема „Ролята на алгинатите в съвременния терапевтичен подход при ГЕР”.

По време на лекцията, проф. Владимиров изясни същността и механизма на действие на алгинатите, които определят включването им в рационални комбинации с бикарбонати в гамата продукти на Гавискон®. Тази подходяща комбинация е в основата на водещата роля на гамата в ефективното и надеждно облекчение на симптомите на гастроезофагиален рефлукс (ГЕР).

При ГЕР се осъществява връщане на стомашно съдържимо от стомаха към хранопровода, което създава условия за възпаление на лигавицата на хранопровода (езофагит) и нейното увреждане. Основни оплаквания са парене и болка зад гръдната кост придружени с усещане за киселини в хранопровода, които са причина за значителен дискомфорт у пациентите.

Гавискон® покрива лигавицата на хранопровода и неутрализира „киселинния джоб“ в стомаха. Алгинатът образува гъст, вискозен гел, който временно се прилепва към лигавицата, което осигурява преграда за връщане на стомашното съдържимо. Бикарбонатите се комбинират с алгината, за да осигурят допълнително неутрализиране на стомашната киселина и формиране на плаващ гел, който представлява допълнителна защитна бариера.

Беше подчертано, че:

  • Гавискон® може да бъде приеман самостоятелно при спорадични прояви на ГЕР
  • Гавискон® може да се приема в комбинация с ИПП
  • Гавискон® като поддържаща терапия след спирането на ИПП
  • Прием на Гавискон® по време на бременност.

Освен на действието на Гавискон®, проф. Владимиров наблегна и на разнообразните лекарствени форми в които се предлага продуктът на пазара включващи сироп, таблетки за дъвчене и сашета. Това разнообразие предоставя избор на пациентите за прием на най-удобните и подходящи за тях форми.